13 Şubat 2011 Pazar

Bizim Oraların...

Memleketimizin ayrı ayrı her köşesi farklı güzelliklere sahip. Memleketin değişik yerlerine gidip belli sürelerde kalma şansım olduğundan her yerin kendine has güzellikleri, insanları,adetleri,tarihi yerleri,şiveleri, sık kullanılan yöresel sözleri ve de  yemeklerini az çok bilirim.
        Geçen sene yolum Karadenize düşmüştü ki,4 ay kadar kaldığım yerde başımı bir yana çevirince dağların puslu yeşilliğini, diğer tarafta ise gözümün alabildiğine denizin mavisini seyretme şansı bulmuştum.Bu güzellikler bir tatilde yaşanabilir onun da makul süresi 2 haftadır. Ne yazık ki gittiğimde kışın ortası olması sebebiyle denizin keyfini çıkaramamıştım.
        Haftada 12 defa yağmur yağması, yerlerin hiç kurumaması bir Ege'li olarak hiç alışılageldik durumlardan değildi benim için.Ayakkabılarıma çamurun bulaşmadığı, montumun kapşonunun başımda olmadığı, üstümün ıslanmadığı da nadirdir haliyle...



Oralara gidip de hamsi yememek ayrı bir zaafiyet olurdu. Kaldığımız pansiyonda da babacan bir amca vardı, adı Bilgi. İlk tanışırken ben Bilgin diye duymuşum, sonra hep öyle hitap ettim, neyse ki hoşuna gitmiş olacak, itiraz da etmedi. Ya Bilgin amca sizin buralarda nereleri meşhurdur, neler yenir gibi bir kaç sorudan sonra amca başladı anlatmaya:
Bizim buralarda bir hamsi olur tadından yiyemezsin...
Bizim buralarda bir mezgit olur, efendime söliyim, onu daha çok yağda pişireceksin, çipurayı mangalda yapmak daha eftaldir,tirsi balığını işte söyle yapacaksın, sardalya için 1-2 hafta daha bekleyin iyice lezzetlensin gibilerinden hangi balık nasıl yenir tariflerini alıyoruz paso. amcam hakkaten muhabbet, bir defa muhabbet konusu açmak yeterli, gerisi şöyle devam ediyor:
Bizim buralarda...
Bir keresinde pansiyona gelirken girişte denk geldik, bir selam vereyim de geçeyim demiştim ki:
-Bilgin amca kolay gelsin dedim!
-Saol, dedi ve bahçedeki ağaçları budayan amcam o ağacın fidanını nereden aldığından başladı,budama tarzı ve budama mevsimi, bu tarz ağaçların hangi iklimlere uygun olduğunu, hangi mevsimde meyve vereceğini, kaç adet meyve olacağını, meyveyi soyup soymadan mı yeneceği, yerken kaç dilime bölünmesi, yerken ağzında kaç defa çiğnemen gerektiğine kadar dinlemiştim...

Bir keresinde de buraların meşhur gezilecek yerleri nerede diye sorma gafletinde bulunmuştum ki;
-Buralarda gidilecek tarihi yer kale'dir. Efendim, çocukluğunda kaleye çıkıp gezmeleri, arkadaşlarıyla oynamasından tutun da kalenin hangi yıllar arasında restore edildiğine kadar, şehirden yüksekliği, kaleye gidiş yolları, tırmanırken dikkat edilecek hususlardan yanına alacağın mataradaki suyun fosfat oranına kadar yeterince bilgiyle beni donatmış Bilgi Amca 'nın o telkinlerinden sonra zaten kaleye gözü kapalı çıkabiliyorsun.

Bilgin Amca dan oraların meşhur neyi var neyi yok öğrenmiştim o zamanlar, hakkaten yaşlılık dönemini deniz kenarında, tertemiz havasıyla geçiren, her sabah günün doğuşunu ve akşamları gün batımını izleyen birinden daha mutlu kimse olamaz.
Herkesin kendi memleketi gibisi de yoktur aslında.

8 yorum:

  1. karadeniz muhtesem bence ..trabzona gittim 4 kere ,sumela manastrina gitmeli,uzun göle ,sutlac yemeli falan ..

    YanıtlaSil
  2. Uzungölde mangalda alabalık, ayrı bir lezzet...
    Ünye de ayrı bir güzellik...

    YanıtlaSil
  3. Uzungöl'ün methini çok duydum...
    Kazım KOYUNCU ve Şevval SAM dinlerken, hiç gitmediğim o topraklarda hissediyorum kendimi, çok garip bir duygu.
    Bir an önce gidilip görülmeli, biliyorum.
    Özellikle bahsettiğin Hamsi, Karadeniz'de tadılmalı bizzat.

    YanıtlaSil
  4. Bahsi geçen yer aslında Ordu/Ünye'dir aslında...
    Kazım koyuncu dinlerken 3-5 dakikalığına beni Karadeniz'in puslu dağlarına, azgın dalgalarına götürüp getirebiliyor gerçekten:)

    YanıtlaSil
  5. Ben de gitmeyi çok istiyorum. İnşallah nasip olur bir gün.

    YanıtlaSil
  6. Tavsiye ederim,Karadeniz havası başkadır..

    YanıtlaSil
  7. Tek başıma hele ki öğrenciyken gezmem imkansız herhalde.
    Okuldaki Türkiye turuyla gideceğim artık. Tabii onlar da ne kadarını gezdirirlerse.

    YanıtlaSil
  8. Yalnız tadı cıkmaz zaten yaw, hadi bakalım iyi gezmeler...

    YanıtlaSil