23 Şubat 2011 Çarşamba

Bizim Oraların...3 (Kanada)

Kar...
Tipi...
Dondurucu Soğuk...
Ren Geyikli Kızaklı Arabalar...(Köpekli kızaklar da olabilir)
Özgürlükler ülkesi...
Kanada!!!

Trafikte yayaların araçlardan önce geçebildikleri (ilk duyduğumda garibime gitti nedense), Vince Carter'ın Toronro Raptors'da oynarken ters smaçlar bastığı, Hindistanda ineğin kutsal olduğu kadar GEYİĞİ kutsal olan, (bizim yaptığımız geyikten farklı), karların yağıp 9 ay yerden kalkmadığı, köpeklerin sürüklediği kızaklı arabalarla ulaşımın sağlandığı (ülkeyi bilmeyenler böyle düşünüyor), her gün kürekle çatıda ve evinin önünde karların temizlendiği, (her gün olmasa da haftada 1 kere), Kar tatilinin haftada 5 gün olduğu (dolayısıyla herkes evde şömine başında keyif yapıyor) Hayaller Ülkesi varmış....


Yurtdışına çıkanlarda oluşan farklı bir sendrom mudur hala anlamış değilim ama geldiklerinde sanki ilk defa kendi ülkelerine geliyorlarmış gibi hareket ederler.
Zaten varolan ve bizim sıradan gördüğümüz simitçiyi bir garipsemeler, seyyar satıcılara farklı bir bakmalar, (Kanada'da bunlar böle değil daha bir değişik!), baklavacıyı sanki yüzyılın buluşunu yapmış gibi açtığı yufkalar için tebrik etmeler, canlı fasıl müzik dinlerken özünü bulmuşluklar, yıllarca yedikleri kebabı ilk kez tadıyormuşcasına tepkiler vermeler (Bunu Kanada'da daha farklı yapıyorlar,çünkü orada yapmıyorlar),
ekmeği yerken bile (Kanada'da bunun mayası farklı oluyo,hem tadı başka) değişik tepkiler, teknolojiden bahsederken ağzım açık gelişmeleri dinlemek (Yeni çıkan ürünler ilk Kanada'da piyasaya çıkar edaları), arabadan bahsedilirken orada mutlaka daha iyisi ve TR'de olmayan başka bir motor versiyonunun olması gibi sayısız mukayeseler sonuncunda:
'Vay Bee Abicim, Sizin Oralar Neymiş Yaw' dedirtiyorlar İnsana...
Güya Senin yaşadığın yer 3. dünya ülkesi, onların yaşadığı yer Dünyanın En Gelişmiş Ülkesidir.



Aman gazetede veya tv de buz hokeyi görmeye görsünler, amanın olaya bak sen...
Hockey, orada farklı bir telaffuz ediliyor onu anlarsın HAAKİY!!!
Kanadalıların ata sporu olan haakiy hakkında arkadaşların acaba bu sene kim şampiyon olur muhabbetini yaparlarken, sen de mal mal dinlersin...

Arkadaşlarını gezdirmek için taksiye binersin ki eyvah, orada taksiler ford dan aşağı değilken burada 20 yıllık Şahin'e binmişsinizdir.Taksiciye parayı uzatırsın adam da sana para üstünü falan verir,orada kısa bir bekleme süresi vardır, kesin bu duruma da verecek cevapları vardır, Kanada'da para üstü diye bir şey yoktur, kesin başka bişey vardır (orda para verilmiyor, hayırına taksiciler seni götürüyor falan)
Bu Ne Yaw...


Kanada'ya dönerlerken de şu sözler söylenir:
O:   'Kanada'ya gelirsen mutlaka beklerim...'
Sen:Bakalım artık.. (Olur tabi haftaya bi uğrarım.)
O-:  Mutlaka ama...
Sen:Tabi tabi...
Sanki 2 saatlik otobüs yolculuğuyla gidiliyor da oraya, misafirperver tavırlar da sergilenmiyor değil hani.

Kanada'lı Arkadaşlarla Görüşmenin Faydaları:
*Coğrafyan gelişir; Toronto, Edmonton ve Ottova, Quebec şehirlerinin varlığından haberdar olursun.
Değişik iklim tipleri ve bitki örtüsü dağarcığın artar,
*Genel Kültürün Artar; Teknolojinin ilk ürünleri, i-pad, i-mac, i-pod, gibi ürünler TR ye gelmeden görüp kullanma şansı yakalarsın.
*Ülkendeki güzelliklerin farkına varırsın; Simitin, baklavanın, kebanın tadını başka yerde bulamayacağını, ve kıymetini anlarsın.
*Önceden Pizzayı sadece yemeyi iyi bilirken, sonra pizzayı müşteriye hızlı teslim etmenin yollarını da öğrenirsin...
*Sinema sektörüne uzaktan ilgi duyarken, seyircilere el feneriyle sinemada yer göstermiş sinemanın duayeni arkadaşlarından film eleştirilerini alır, sektöre yakınlaşırsın.




Gün gelir , Kanada'ya dönülür ve arkadan hiç bir haber yoktur, ne msn'de ne facebook'ta rastlayamadığınız arkadaşlarınız (Artık hangi sosyal medya ağları kullanılıyorsa orada, kesin daha gelişmişleri vardır)HARİKALAR DİYARINA çoooktan gitmiş, size sadece acaba Rocky dağlarında arkadaşlarım slalom mu yapıyorlar, Mustang'e binmiş şehir turu mu yapıyorlar yoksa hayatın gerçekleriyle yüz yüze part time pizza dağıtımı veya benzincide pompacılık mı yaparlar düşünceleri kafada soru işareti olarak kalır...

8 yorum:

  1. :))
    her yil gitmeme ragmen öyle cok özluyorum ki ..
    mahalleyi ,Kizilay´i ,simitcileri dönercileri ,cig köftecileri ,etrafinda car car konusan Turkleri ,duymaya hasret kaldigin Turkceyi ,civil civil sokaklari hepsini ama hepsini gurbette olunca fark ediyor insan ..Orda 5 vakit duygudun o Ezanin sesini duyamamak ne kadar aci bilemezsin ,yasamayinca anlayamiyor insan bende hep derdim millete ne kadar abartiyorsunuz yaa dunya baklavadan ,simitten ibaret mi baska bisey yiyin diye :)
    Isvectete ayni kar derdi var biktirana kadar erimiyor suan hava -17 derece ..Burada hayat TURKIYEdeki gibi akici gitmiyor eminim kanadada öyledir yani arkadaslarindan haberin yoksa gece gunduz calisip para kazanma derdindelerdir :)
    cok uzun oldu ama sen okadar uzun yazmissin ben okudum sende okursun artik yorumumu :)

    YanıtlaSil
  2. Sıkılmadan okuduğun için saol,Okudum tabi ki yorumunu ne demek:)
    Gurbette yaşamanın zorluklarını yaşamayan bilemez haliyle, ama TR'ye dönünce adaptasyon sorunu komik olabiliyo bazen :)

    YanıtlaSil
  3. 1- Haftada 1 değil, eğer her gün kar yağıyorsa her gün evinin önünü temizlemen şart. Aksi takdirde belediye acımaz ceza kesiverir.
    2- Benim yaşadığım şehirde daha 1 gün kar yüzünden okulun tatil olduğunu duymadım. Zaten dediğin gibi nerdeyse yılın 8-9 ayı kar illaki yağıyor.
    3- Haakiy sporundan heç bişey anlamam. Burada yaşayıp anlayan herhangi bir Türk'le de karşılaşmadım henüz. Varsa da en fazla anlıyormuş gibi yapıyor olabilirler.
    4- Türkiye'ye döndüğümde hiçbir şeye şaşırmıyorum yolda bana omuz atıp yürüyen insanlara şaşırdığım kadar. Gerçi onlara Türkiye'de yaşarken de şaşırmamak elde değildi.
    5- Kebabı, baklavayı boşver.. asıl özlenen arkadaşlarla hoş bir kelam, annenin babanın yanıbaşı.(bu çok duygusal oldu sanki..)
    6- Eğer öyle gizli bi kenedyın sosyal ağı varsa benim haberim yok söyliyim. Ya da benden saklıyor olabilirler.

    YanıtlaSil
  4. .g. Sayılara ve olaylara çok takılmana gerek yok, yazı bilgi amaçlı değildir :)
    2-kar tatilini ülkemize göre uyarlayınca haftanın çoğu tatil olurdu :)
    3-Hakiy revaçta...
    4-Mal başka yerde zor bulunur...
    5-Hoşsohbet heryerde şart...
    6-Kenedyın sosyal ağlarını bilmiyomusun , söliyim sana bi ara :)

    YanıtlaSil
  5. Toronto'ya gelirsen beklerim =Pppp. Ben sokakta simit satan amcaları çok özlüyorum, simiti çok özlüyorum.

    Kar tatili ne demek burda, yalan yok öyle bir şey. Kar fırtınası oluyor, aman dikkat edin evden çıkmayın ama okula gelin diyorlar düşün =).

    Güzel şehir, tamam gelişmişler ama yine de İstanbul'umun gözünü seveyim....

    YanıtlaSil
  6. Laliş: Misafirperver bir tavır oldu,tesekkür ederim,Toronto Raptors macında ordayım dermişim:p

    Kar fırtınasında yapılacak iş belli, kızağı köpeklere bağlayıp yollara düşülecek:)

    YanıtlaSil
  7. Seni arıyordum. Sırayla okuyorum yukarıya doğru. :))

    Valla yurtdışını bilemem de başka şehirden memlekete gelince de bu söylediklerin oluyor. :D
    İnsanlar hep aynı!

    YanıtlaSil
  8. elif Ayvaz; yoksun , senin gibi usta kalemlere ihtiyac var buralarda efenim:)
    İnsanlar aynı dimi :)

    YanıtlaSil